Huwelijk en Samenleving

Diensten en thema's

Trouwen vanaf 1 januari 2018

Trouwen vanaf 1 januari 2018 ?

 

Het huwelijksvermogensrecht is veranderd: Geen standaard algehele gemeenschap van goederen  meer !

De nieuwe wet heet 'Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen' en de belangrijkste verandering van deze wet is dat het vermogen (bezittingen én schulden) dat vóór de trouwdatum  door u zelf is opgebouwd, vanaf 1 januari 2018 buiten de huwelijksgemeenschap valt en van uzelf blijft. Heeft u een onderneming dan attendeer ik u hieronder op een andere belangrijke wijziging.

Trouwen tot 1 januari 2018: algehele gemeenschap

Wanneer u vóór 1 januari 2018 getrouwd bent en u hierover geen specifieke afspraken (huwelijkse voorwaarden) hebt gemaakt, geldt volgens de wet nog steeds de algehele gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden die vóór en tijdens het huwelijk zijn opgebouwd zijn dan gezamenlijk eigendom vanaf het moment van trouwen. Na een scheiding worden alle bezittingen en schulden tussen hen bij helfte verdeeld.

Wilt u na 1 januari 2018 alsnog een algehele gemeenschap van goederen? Dat kan dan alsnog via huwelijksvoorwaarden, opgesteld door een notaris.

Trouwen vanaf 1 januari 2018: beperkte gemeenschap

Als u trouwt na 1 januari 2018 en u maakt geen specifieke afspraken (huwelijkse voorwaarden) dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk samen zijn opgebouwd zijn gemeenschappelijk eigendom. Uitzonderingen hierop zijn schenkingen en erfenissen.

De bezittingen en schulden van vóór het huwelijk vallen niet in de gemeenschap en blijven privé.

Goede administratie

Om (bij een echtscheiding) aan te kunnen tonen van wie welke bezittingen en schulden nu precies zijn, is een goede administratie noodzakelijk. Zonder bewijs van eigendom zullen persoonlijke bezittingen en schulden toch tot het gemeenschappelijke vermogen worden gerekend. Het is dus belangrijk tijdens het huwelijk een administratie bij te houden. Zo weet u altijd welke bezittingen en schulden privé zijn en welke aan beide toebehoren, al dan niet vanwege verwerving tijdens het huwelijk.

Huwelijkse- of partnerschapsvoorwaarden

Tijdens het huwelijk ontstane bezittingen en schulden apart houden? Ga dan naar de notaris. Hij kan huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden voor u opstellen.

Let op:

In de onderstaande gevallen dient u zeker even contact met ons op te nemen:

Getrouwd vóór 2018 en wel huwelijkse voorwaarden gemaakt

Indien er inmiddels veel is veranderd in uwe situatie of wanneer u de huwelijkse voorwaarden niet feitelijk uitvoert, is het alsnog verstandig contact met de notaris op te nemen om na te gaan of de huwelijksvoorwaarden nog wel bij de tijd zijn.

Getrouwd vóór 2018, huwelijkse voorwaarden gemaakt en een van de echtgenoten is ondernemer

Het is mogelijk dat uw huwelijkse voorwaarden aangepast moeten worden. Zie bijvoorbeeld hieronder onder ingeval van een onderneming. Laat uw huwelijkse voorwaarden vrijblijvend checken om te kijken of deze bij de tijd zijn.

Trouwen ná 1 januari 2018

Trouwen na 1 januari 2018 ? Dan wordt niet automatisch alles wat u hebt gemeenschappelijk.

Wat u vóór het huwelijk in bezit hebt, blijft privé.

Is er een onderneming ? 

Bestond een eigen onderneming al vóór het huwelijk? Dan blijft deze ook privé. De partner die de onderneming drijft, moet nu wel een vergoeding betalen aan de gemeenschap van goederen. Dit is een redelijke vergoeding voor de kennis, vaardigheden en arbeid die die partner voor de onderneming heeft aangewend. Voor zover een dergelijke vergoeding niet al op een andere wijze ten bate van hen beiden komt of is gekomen.  De uitwerking van dit vergoedingsrecht luistert nauw, met name in het kader van een echtscheiding en overlijden. Helaas is in de wetgeving niet uitgemaakt wat onder een redelijke vergoeding dient te worden verstaan. Wil de ondernemende partner niet in deze beperkte gemeenschap van goederen trouwen ? Dan kunnen hij en zijn partner bij de notaris huwelijkse voorwaarden overeenkomen. In deze voorwaarden kunnen zij ook samen tot een algehele gemeenschap van goederen overgaan.

Daarnaast zal de waarde van de uitbouw van de onderneming tijdens het huwelijk ook gezien worden als de opbouw van gemeenschappelijk vermogen tijdens huwelijk. Ook dit kan via huwelijksvoorwaarden anders geregeld worden.

Voor de reeds gehuwde personen wijzigt er niets oftewel: Geldt het ook voor huwelijken vóór 2018 ? Hierover bestaat nog onzekerheid. Het ziet ernaar uit, dat dat niet het geval is.

Gaat u binnenkort trouwen, wilt u gaan trouwen of overweegt u de bestaande huwelijkse voorwaarden om te zetten naar bijvoorbeeld een beperkte(ere) of algehele  gemeenschap van goederen ? Laat u dan adviseren over de financiële en juridische gevolgen hiervan door de notaris.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.notaris.nl onder "samen verder".

 Voor vragen hierover, neemt u gerust contact met ons op telefonisch op: 0492-370090 dan wel via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bezoekadres

Dorpsstraat 127
5731 JH Mierlo